Do konkursu przystąpiły zespoły z następujących placówek:
- Szkoła Branżowa I Stopnia nr 4 w Piasecznie,
- Zespół Szkół Specjalnych w Rawie Mazowieckiej,
- Specjalny Ośrodek Szkolno- Wychowawczy w Jurkach,
- Specjalny Ośrodek Szkolno- Wychowawczy w Nowym Mieście nad Pilicą.
- Szkoła Branżowa I Stopnia nr 4 w Piasecznie,
- Zespół Szkół Specjalnych w Rawie Mazowieckiej,
- Specjalny Ośrodek Szkolno- Wychowawczy w Jurkach,
- Specjalny Ośrodek Szkolno- Wychowawczy w Nowym Mieście nad Pilicą.
Ze względu na obostrzenia sanitarne związane z pandemią COVID-19 konkurs wyjątkowo odbywał się w macierzystych placówkach uczestników. Zespoły biorące udział w konkursie swoje potrawy i dekoracje stołu przygotowywały we własnych pracowniach gastronomicznych. Wszystkie działania udokumentowali na zdjęciach, a relacje w postaci prezentacji multimedialnych nadesłali do organizatora konkursu, czyli Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Nowym Mieście. Motywem przewodnim tegorocznego konkursu była wiosna i potrawa wegetariańska.
Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy z Jurek przygotował:
- cukiniowe tagliatelle ze szpinakiem i papryką,
- krem czekoladowy z avocado i banana,
- dekoracja stołu: wiosna na talerzu…
Zespół Placówek Specjalnych z Rawy Mazowieckiej przygotował:
- makaron z warzywami,
- jajka zapiekane z suszonymi pomidorami,
- dekoracja stołu: zielono nam ….
Branżowa Szkoła I Stopnia nr 4 z Piaseczna przygotowała:
- ciasto - zielony mech
- knedle z leśnymi grzybami,
- woda mineralna z miętą, żurawiną i cytryną,
- dekoracja stołu: leśna polana ...
Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy z Nowego Miasta nad Pilicą przygotował:
- zupa krem z białych warzyw z grzankami i prażonymi ziarnami słonecznika,
- sałatka warstwowa z czerwonej fasoli, brokułu i winogron,
- zielone smoothie,
- dekoracja stołu: wiosna ach to Ty…
Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy z Jurek przygotował:
- cukiniowe tagliatelle ze szpinakiem i papryką,
- krem czekoladowy z avocado i banana,
- dekoracja stołu: wiosna na talerzu…
Zespół Placówek Specjalnych z Rawy Mazowieckiej przygotował:
- makaron z warzywami,
- jajka zapiekane z suszonymi pomidorami,
- dekoracja stołu: zielono nam ….
Branżowa Szkoła I Stopnia nr 4 z Piaseczna przygotowała:
- ciasto - zielony mech
- knedle z leśnymi grzybami,
- woda mineralna z miętą, żurawiną i cytryną,
- dekoracja stołu: leśna polana ...
Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy z Nowego Miasta nad Pilicą przygotował:
- zupa krem z białych warzyw z grzankami i prażonymi ziarnami słonecznika,
- sałatka warstwowa z czerwonej fasoli, brokułu i winogron,
- zielone smoothie,
- dekoracja stołu: wiosna ach to Ty…
Z zachowaniem zasad reżimu sanitarnego udało nam się zorganizować skromną uroczystość i rozstrzygnąć konkurs. To wydarzenie uświetniła swoją obecnością pani Jolanta Sitarek Wicestarosta Powiatu Grójeckiego.
Po obejrzeniu historii konkursu w naszym Ośrodku oraz prezentacji nadesłanych przez uczestników zostało powołane jury, w skład którego weszły: pani Wicestarosta Jolanta Sitarek, pani Dyrektor Elżbieta Fałek i pani Agnieszka Walczak-Słonecka. Poziom konkursu był, jak co roku bardzo wysoki, a dodatkową trudność sprawił brak możliwości spróbowania rarytasów przedstawionych w prezentacjach. Dlatego jury zdecydowało, że wszystkie drużyny i ich potrawy zasługują na pierwsze miejsce.
Głównym patronem jest Starosta Powiatu Grójeckiego pan Krzysztof Ambroziak, któremu bardzo serdecznie dziękujemy i prosimy o dalsze wsparcie. Mamy nadzieję, że za rok dziesiątą już edycję konkursu będziemy świętować w bardziej sprzyjających warunkach i spotkamy się osobiście na warsztatach szkolnych w Nowym Mieście nad Pilicą.
Dziękujemy również naszym sponsorom, za hojność i współpracę przy każdej edycji konkursu.
Po obejrzeniu historii konkursu w naszym Ośrodku oraz prezentacji nadesłanych przez uczestników zostało powołane jury, w skład którego weszły: pani Wicestarosta Jolanta Sitarek, pani Dyrektor Elżbieta Fałek i pani Agnieszka Walczak-Słonecka. Poziom konkursu był, jak co roku bardzo wysoki, a dodatkową trudność sprawił brak możliwości spróbowania rarytasów przedstawionych w prezentacjach. Dlatego jury zdecydowało, że wszystkie drużyny i ich potrawy zasługują na pierwsze miejsce.
Głównym patronem jest Starosta Powiatu Grójeckiego pan Krzysztof Ambroziak, któremu bardzo serdecznie dziękujemy i prosimy o dalsze wsparcie. Mamy nadzieję, że za rok dziesiątą już edycję konkursu będziemy świętować w bardziej sprzyjających warunkach i spotkamy się osobiście na warsztatach szkolnych w Nowym Mieście nad Pilicą.
Dziękujemy również naszym sponsorom, za hojność i współpracę przy każdej edycji konkursu.